D-cursus / GPB-opleiding / Specifieke lerarenopleiding

In de GPB-opleiding (nu nog maar eens van naam veranderd: Specifieke lerarenopleiding of SLO) verwerf je het bekwaamheidsbewijs om les te geven na een opleiding van 580 tot 840 contacturen, afhankelijk van het niveau. (GPB) Bij de meeste mensen is deze opleiding bekend als de zogenaamde D-cursus. Je kan de cursus afleggen in 2 jaar en na afloop ontvang je het diploma van leraar. De opleiding richt zich tot mensen die reeds een andere opleiding (Hoger onderwijs of Universiteit) hebben gevolgd.

Nu hebben Bram en ik sinds vorig jaar een bachelordiploma op zak. Ik heb eerlijk gezegd nooit de ambitie gehad om na mijn studies direct in het onderwijs te stappen, maar een GPB-diploma geeft wel zekerheid. Je kan later, als je beroep te zwaar wordt of als je iets anders wilt doen, stoppen en nog een aantal jaren je kennis doorgeven aan jongelui. In het onderwijs zal er ook altijd werk zijn. Het is niet dat er ineens minder leerlingen zullen zijn, de bevolking neemt alsmaar toe.

Daarbij weet ik uit ervaring dat de beste leerkrachten niet degene zijn die echt als ‘leraar’ afstuderen. Ik vind ervaring een belangrijke factor: mensen die de leerstof op een doorleefde manier brengen, boeien mij doorgaans meer. Ze hebben al een X-aantal jaar ervaring en weten maar al te goed waar ze het over hebben.

Vanaf volgende maand gaan Bram en ik deze cursus volgen in Antwerpen, meer bepaald in de Pestalozzistraat.

72 antwoorden op “D-cursus / GPB-opleiding / Specifieke lerarenopleiding”

 1. hallo
  ik ben 46 en werk al meer dan 20 jaar als industriele electricien met verschillende specialisaties,momenteel enkele jaren ploegleider.ik heb een A2 electriciteit.
  wat zijn mijn mogelijkheden als ik een d-cursus zou volgen,wat kan ik dan voor lessen geven
  mvg
  eddy

 2. hallo,
  Ik heb 20 jaar ervaring als zorgkundige. Ik zou zeer graag mijn kennis willen doorgeven aan studenten. Is er vraag naar leerkrachten die dergelijke vakken geven en waar kan ik zo een opleiding volgen. Groeten

 3. Hallo,

  ik ben net afgestudeerd als schoonheidsscpecialiste en volg nu ook een specifieke lerarenopleiding…
  Nu moeten we zelf opzoeken hoeveel uur nuttige ervaring we moeten hebben voor we mogen les geven, maar dit lijkt blijkbaar zeer moeilijk te vinden!
  Iemand die mij hiermee kan helpen?
  Ook heb ik intussen al veel gehoord dat iemand met een syntra diploma geen les mag geven… Iemand die daar meer over weet (ik krijg van beide scholen, syntra en het perspectief, verschillende antwoorden)

  Groetjes, Sara

  1. Hallo Sara !
   Ik kan je eingelijk helemaal geen antwoord geven op je vraag maar ik wil je wel zelf wat vragen . Volg je nu lerarenopleiding schoonheidsverzorging en waar doe je dat ? Want ik zou zelf graag een D cursus gaan volgen om les te kunnen geven maar weet niet goed waar dat allemaal kan .

   Groetjes , An.

 4. Beste toekomstige leraren!

  Blijkbaar zijn er nogal wat vragen over de SLO (vroeger GPB, D-cursus).
  Je kan die opleiding (met eender welke vooropleiding of diploma, eender welke praktijkervaring) volgen in een CVO, centrum voor Volwassenenonderwijs. Het kan zowel in avond- als in dagonderwijs. In het CVO Horito Turnhout (wwww.horito.be) zijn er op dat vlak zeer veel mogelijkheden. Je kan hier een standaardtraject kiezen maar ook op tal van manieren combinaties zoeken om voor jezelf de beste oplossing te vinden. De opleidingscoördinator daar helpt je daar uitstekend bij. Bovendien is het – als ik de verhalen vanuit de diverse centra hoor – zowat de beste plaats (in de regio Antwerpen en Kempen) om deze opleiding te volgen: goede bekwame en gedreven lectoren, soepele lestabellen om eigen traject te bouwen, interessante en leerrijke lessen.
  Als je hen een mailtje (lerarenopleiding@horito.be) stuurt – weet ik uit ervaring – dan krijg je meteen alle noodzakelijke informatie. Bovendien kan je er ook een afspraak maken om je specifieke vragen te stellen.

  Groeten
  Wannes

  1. Voor allen die het aanbelangt,

   de SLO opleiding te Horito is inderdaad aan te raden maar mijn ervaring is toch dat, indien je een master opleiding hebt gehad er rekening mee dient te houden dat je lessen dient te geven aan collega’s medestudenten. Doorgaans is de helft BSO van opleiding, en 3/4 vrouwelijk. Een les elektriciteit geven is dan niet evident, ik kan er van meespreken.

   Mijn opleiding wordt dan ook gefinaliseerd te Thomas More tussen collega’s met een master vooropleiding.

 5. Hallo,

  Ben al 20 jaar zelfstandige schoonheidsspecialiste en zou graag een D-cursus volgen om les te geven in dit vak.

  kan mij iemand uitleggen welke cursus ik daarvoor exact zou moeten volgen en waar ik daarvoor terecht kan ?

 6. Hallo Filip,
  Ik heb 2 A1 diploma’s nl:
  bedrijfsmanagement financiewezen (heb ik wel nooit uitgeoefend)
  kinesitherapie (zelfstandige gedurende 13 jaar)
  Ik zou mijn werk willen combineren met lesgeven. Als ik een d-cursus zou volgen waar en welke vakken zou ik dan eventueel les kunnen geven?
  in het hoger onderwijs ( moet je een universitair diploma hebben zeker?)
  in het secundair onderwijs??
  Alvast bedankt

 7. Hallo.

  Ik werk in de bouw als schilder en zou graag gaan les geven als praktijk-leraar. Ik werk nog maar 1 jaar in een bedrijf maar zou wel alvast willen starten met de opleiding. Kan dat en waar kan ik best terecht?

  Groeten
  Piet

 8. Hallo,

  mijn vriend heeft zijn secundair diploma niet gehaald. Hij werkt als vloerder in de bouw. Graag zou hij nu een D-cursus doen om zijn kennis en ervaring over te brengen aan leerlingen. Kan hij dit?
  Hij heeft er al een werkervaring van 8 jaar opzitten en is er zelf 23.

  Vriendelijke groeten,
  Shiara.

 9. Hallo Tania,

  Neen, dat klopt niet. Door jouw 3 jaar nuttige ervaring heb je evenveel ‘recht’ om les te geven dan iemand met een bachelor diploma. Bekijk die 3 jaar ervaring als ‘gelijkwaardig door ervaring’. Let wel: het KAN zijn dat schooldirecties voorkeur geven aan mensen met een bacheloropleiding, al kan ik dit niet met zekerheid zeggen.
  Samengevat: je kan dus gerust al starten met de SLO (=d-cursus, aangezien deze opleiding minstens 2 jaar duurt. Tegen de tijd dat jouw opleiding gedaan is (dit kan ook al vroeger), heb je genoeg relevante ervaring en kan je starten met solliciteren!
  Succes!

 10. Hallo, Ik ben 23 jaar en ben A2 verpleegkundige.
  Ik werk nu al 2jaar in een ziekenhuis. Ik zou graag praktijklessen geven en/of stagebegeleiding geven aan studenten verzorging/HBO verpleegkundigen.
  Ik ben van plan om een D-cursus te volgen.
  Mist ik nog geen 3 jaar ervaring heb zal ik dat waarschijnlijk nog niet kunnen. Maar ik heb me al laten wijsmaken dat ik hiervoor een bachelor diploma moet hebben om te kunnen lesgeven aan studenten verzorgende/verpleegkundigen. Klop dat???

  grtjs

 11. @Joke: dat kan in theorie. Ik vermoed dat jij als apotheekassistente een diploma hoger secundair onderwijs hebt (vroegere A2). Indien ja, moet je 3 jaar nuttige ervaring kunnen aantonen. Dat zijn de voorwaarden om de opleiding te starten.

  @Yvette: 3 jaar relevante ervaring is voldoende (voor mensen met het vroegere A2 diploma). Stel dat je geen hoger secundair diploma hebt (A2) is dat 9 jaar relevante ervaring. Ook hier geen probleem dus ik zou zeggen: starten!

 12. Hallo,
  ik heb reeds 10 jaar ervaring als bejaardehelpster en doe nu al zeven jaar kinderopvang .Ik had graag geweten of ik ook in aanmerking kom om eventueel deze curcus te volgen om praktijk en stagebegeleiding te geven .
  Grtjes

 13. Hallo,

  Ik ben apotheekassistente en zou graag willen weten of ik daar ook een SLO voor kan volgen?
  grtjs

 14. Dag Nora,

  bedoel je dat je het diploma effectief behaald hebt, of moet je nog 2 vakken doen en dan behaal je het? Want dat is even onduidelijk.

  Ik zou toch even informeren hoor, de vakinhouden zijn nog quasi hetzelfde vermoed ik. SLO = de ‘oude’ GPB.
  Ik stel voor dat je het volgende doet:
  – je gaat naar de opleidingsinstelling waar je de opleiding wil afmaken
  – je legt je situatie uit
  – neem desnoods uw diploma’s en bewijzen van geslaagd zijn (voor die vakken die je al gedaan hebt in de vroegere GPB-opleiding) mee.

  Denk dat die competenties 5 jaar geldig zijn, snel zijn is dus de boodschap! Succes!

 15. @Filip
  ik heb een GPB-diploma behaald in juni 2006 en heb de les Nederlands gegeven
  sinds september geef ik islamitische godsdienst
  ik moet 2 vakken opnieuw doen DCO(vakdidaktiek, oefeningen) en stage, in Gent, Brussel of Hasselt, zodat m’n diploma als islamleerkracht erkend wordt, dat is zo afgesproken
  maar er worden geen GPB-diploma’s meer uitgereikt, enkel SLO-diploma’s en de vakinhouden zijn gewijzigd
  weet jij misschien hoe je een SLO-diploma kan bekomen? welke vakken moet je volgen enz..? of ken je mensen die van GPB naar SLO zijn overgestapt? alvast bedankt

 16. hallo, ik heb een mijn diploma algemene schilderwerken ( dus beoeps opleiding gedaan) nu op het moment ben ik een opleiding aan het volgen kantoor medewerker die is begin februari afgelopen en dan zou ik graag de d cursus volgen om in het beroeps onderwijs te kunnen les geven is dit mogelijk met een beroeps diploma,graag had ik vlug antwoord gehad zou ideaal zijn om direct te kunnen starten na deze opleiding en is hier in limburg ergens een school voor deze opleiding

 17. hoi ik een 21jarig meisje en ik werk nu al 3 jaar als kapster bij mijn moeder in het kapsalon. Wij zijn beiden zelfstandig en de bedoeling was om het kapsalon over te nemen … maar sinds kort kreeg ik een allergie aan paraphenyleendiamine(een stof in de kleuring). Dus is het mogelijk dat ik dat niet meer kan doen, het is een pijn dat veel te fel is om karakter genoeg voor te hebben zodus en geloof me k ben een karaktermeid 🙂 . Nu ben ik aan het nadenken om iets in avondsschool te doen, want eerlijk gezegd ik zie het slecht zitten om terug volledig als student naar school te gaan :s . Mijn droom vroeger was altijd kapster of kleuteronderwijs en ik ben nog altijd van die mening. ik woon in oost-vlaanderen tegen gent dus mss weet iemand een school zijn in eeklo of gent? waar ze zo’n avondlessen geven. Nu heb ‘k nog een 2de vraag .. is het waar dat mensen die in avondschool studeren als kleuterjuffrouw minder kans op aanvaarden op een school hebben dan mensen die dit volgden gewoon als student? ok nu ga k stoppen met heel mijn verhaal en ik hoooooop op een antwoord thx ciao

 18. ik zou graag lesgeven in koken,ben al jaren kok maar
  kan je een d cursus volgen als je een beroeps opleiding gevolgd hebt?

 19. @ Kristine

  Je kan inderdaad na je bachelor de lerarenopleiding aanvatten. Of dit echter combineerbaar is met je masterjaren, durf ik in alle eerlijkheid niet met zekerheid zeggen.
  Succes!

 20. @ Siham:

  Als je een A2-diploma kantoor hebt, kan je mits 3 jaar relevante ervaring lesgeven en dus ook een lerarenopleiding gaan volgen. Of je echter vast werk zult vinden is een ander paar mouwen. Scholen geven mijn inziens eerder de voorkeur aan een bachelor/master.

 21. @ Rebekka:

  Het hangt er vanaf hoe lang dit geleden is. Hopelijk is dit niet ‘verjaard’. Ik zou dus zo snel mogelijk naar je opleidingsinstituut gaan en je inschrijven voor de stages. Anders zal je nooit langer dan 1 volledig jaar kunnen lesgeven. Je bent immers voor geen enkel vak ‘vereist’ (want geen ‘volwaardig’ leerkracht) en je zal dus nergens vast in dienst kunnen gaan.
  Succes!

 22. Hej ik studeer nu toegepaste taalkunde Engels-Spaans. Deze opleiding kan ik niet op een gewone lerarenopleiding volgen aangezien daar geen spaans wordt aangeboden. Nu vraag ik me af of het mogelijk is al een D curus te volgen na het behalen van een bachelor. De studie toegepaste taalkunde is echter wel een opleiding van 5 jaar. (3 jaar Ba en 2 jaar Ma) Op een site meende ik te lezen dat je een studie volledig afgerond moet hebben (dus ofwel professionele bachelor ofwel master) alvorens je aan de D cursus kan beginnen… Kan iemand dat bevestigen of tegenspreken? Alvast bedankt! mvg

 23. hey

  ik heb enkel mijn a2 diploma kantoor. kan ik de zogenaamde d-cursus ook volgen? en waar vind het plaats in limburg?

  alvast bedankt..

 24. Ik heb de lerarenopleiding gevolgd in hoger onderwijs, maar ik heb mijn stages niet voltooid, enkel mijn theorievakken, kan ik op deze manier ook mijn diploma behalen zodat ik les mag geven in een school? Of hoe kan ik dit het best aanpakken?

  Mvg

 25. Dag Elke,

  Dat is de reinste onzin! Als je je d-cursus (SLO) behaald hebt, ben je immers vereist voor de vakken die in jouw verlengde liggen (basisdiploma). Hierdoor kun je uiteraard benoemd worden. Mijn zus heeft bovendien een d-cursus behaald en zij is vastbenoemd. Maak je daarover alvast geen zorgen!

  Succes!

 26. Hallo,

  Klopt het dat je met je diploma, als je uit de d-cursus komt, nooit vast benoemt kunt worden als leerkracht? Dit houdt me wat tegen om de cursus te gaan volgen…

  Mvg

 27. Dag Soli, ik vermoed van niet. Daar zul je een aparte opleiding voor moeten volgen. SLO is eigenlijk bedoeld voor het secundair- of het hoger onderwijs.

  Mvg,

  Filip

 28. Ik ben van plan om de specifieke lerarenopleiding te volgen. Mag ik dan stage lopen in het bijzonder kleuteronderwijs?

 29. Hallo,

  @Sarah: ja, je volgt 2 jaar een d-cursus in avondschool (= SLO) in een centrum voor volwassenenonderwijs (= CVO). Als je dat diploma haalt, geldt dit voor het leven. Een laatste opmerking: je wil graag (later) aan een hogeschool lesgeven, niet zo simpel met een bachelordiploma. 9/10 vragen ze hiervoor een master. Pas hier dus mee op.

  @ Hanne: Je kan dit combineren hoor, het is zwaar, maar zeker te doen. Ik acht het zelfs niet nodig om hiervoor speciaal halftijds te gaan werken. Een LIO is inderdaad een traject waarbij je een job in het onderwijs moet hebben (minstens 13u/week). Je volt theoretische lessen in een opleidingsschool en de praktische vakken (oefenlessen, stage, …) vervul je al werkend. Je krijgt bovendien een mentor toegewezen op die school (= ervaren leerkracht)

  Groeten,

  Filip

 30. Beste,
  Met het diploma ba journalistiek zou ik graag SLO starten aan de Plantijnhogeschool Antwerpen (mijn thuisschool)
  Kan je dit combineren als werkstudent of als werkzoekende met een halftijds contract in een bedrijf?
  En wat is een LIO? Moet je dan een job in het onderwijs zoeken zonder diploma en tegelijk aan je opleiding starten ?
  Wie heeft hier ervaring mee of teminste een antwoord in studenten -taal?
  Alvast bedankt
  Hanne

 31. SLO is de opvolger van GPB, sinds de zoveelste hervorming. SLO staat Specifieke Lerarenopleiding. De SLO, vroeger ook wel D-diploma of GPB-opleiding genoemd, leidt tot het ‘diploma van leraar’ en geeft je een stevige praktijkgerichte basis zodat je goed voorbereid voor de klas kan gaan staan. Voor leerkrachten die al in de lespraktijk staan, werd er bovendien een aangepast, verkort programma uitgewerkt: het LIO-traject (Leraar in opleiding).

 32. Hey

  Ik studeer volgende maand af en kom in het bezit van een bachelordiploma Financiën en Verzekeringen. Ik ben momenteel aan het
  solliciteren voor een job bij de bank. Ik zou later ook graag les geven aan de Hogeschool. Moet ik daarvoor gewoon 2jaar een D cursus volgen? Blijft dit diploma dan een aantal jaar geldig?

  Groetjes

 33. Hey Hey
  Ik studeer dit jaar af met een bachelor van office management.
  Meer specifiek: Event Management.
  Kan ik met deze bachelor die opleiding volgen?
  Wordt het dan 2 of 1 jaar?
  Ik vroeg me ook af wat nu het veschil is tussen een SLO opleiding en een GPB opleiding? Welke kan ik het beste volgen?
  hopelijk hebben jullie wat raad. groetjes I.

 34. ik heb een vraag voor iedreen, als iemand een buitenlandse diploma heeft, kan hij ook slo volgen zonder een vergelijking van zijn diploma?

 35. hey , ik ben reeds een 20-tal jaren als elektrieker werkzaam en ben mij aan het informeren om mij misschien om te scholen naar praktijkleraar. Weten jullie waar ik mij hierover het best kan informeren ? Ook naar scholen waar ze eventueel praktijkleraars nodig hebben . Is het zo dat je eerst je diploma moet halen alvorens je les mag geven ?

  mvg

  chris jacobs

 36. Je kan zeker de opleiding al starten in avondonderwijs. Je hoeft daarvoor nog niet afgestudeerd te zijn in je andere opleiding. De opleidingen SLO starten op 1 september, maar ook nog op 1 februari.

  Wat de andere vereiste bekwaamheden zijn om leerkracht P.O. te worden, moet je eens opzoeken op http://www.ond.vlaanderen.be

 37. Hey,

  Volgend jaar ben ik van plan vrije kunsten te volgen aan de hogeschool.
  Is het mogelijk om terwijl al avondschool te volgen?
  Als ik afstudeer aan deze richting, heb ik dan ook een aantal jaar werkervaring nodig om te beginnen als leerkracht P.O. aan het middelbaar onderwijs?

  M.v.g.

  John

 38. Ja, dat kan. Jij kan bv. een SLO (Specifieke lerarenopleiding) volgen in avondonderwijs (volwassenenonderwijs). Ik weet niet van welke regio je bent, maar er zijn nog al wat centra’s hoor. Eventueel kan de VDAB je ook wel helpen.

  Of je echter (vast) werk gaat vinden in het onderwijs, is een ander paar mouwen. Meestal neemt de directie eerder bachelors of masters aan. Maar dit mag je niet belemmeren om de studies aan te vatten.
  Succes!

 39. hallo,

  Ik heb een diploma A2 kantoor en administratie. Mijn vraag is als ik in aanmerking kan komen om een d-cursus te volgen?
  Alvast bedankt

 40. Dag Jan, ook voor jou is het de SLO (specifieke lerarenopleiding) die je moet volgen om in het secundair praktijk te kunnen geven.
  Je kan dit in avondonderwijs doen (2 avonden per week) of in dagonderwijs (1 dag per week, bv elke maandag of elke vrijdag).

 41. hallo
  ik ben beenhouwer ik heb al meer dan tien jaar ervaring en heb een beroepsopleiding gevolgd nu wil ik praktijkleraar worden; welke opleiding moet ik dan volgen?
  mvg jan

 42. hey,
  Ik woon in limburg en heb enkel een A2 diploma dus enkel een hoger secundair diploma.
  Is het mogelijk om hierop al een GPB opleiding voor te volgen?
  Ik wil graag les geven in het buitengewoon onderwijs of als kleuterjuf
  Wie kent scholen in limburg? en heeft er eventueel ervaring mee?
  Alvast bedankt
  Groetjes
  Kim

 43. Kijk ook eens op de website van http://www.tna.be , deze bevindt zich in de Londenstraat te Antwerpen. Ik ben juist bezig met de laatste maanden van de SLO-opleiding en ik kan je alvast zeggen dat je het niet moet onderschatten! Maar op het TNA krijg je wel een degelijke opleiding!
  Kijk ook eens op http://www.provant.be, PCVOA Vestiging Sint-Godelieve

 44. Hey mensen,

  Ik heb al bachelor accountcy fiscaliteit gedaan. Nu doe ik master tot accountcy fiscaliteit. het gaat 2jaar duren (met deze jaar samen). Ik woon in Aalst maar k studeer in Gent (hogeschool Gent). Kunnen jullie me vertellen of ik in weekends d cursus kan volgen?
  ik zou graag dan les willen geven in middelbaar. Maar als het me ooit zou lukken, zou ik ook graag les willen geven in een hogeschool. wat zjn de voorwaarden (voor om les te geven in een hogeschool of middelbare school?). waar zijn scholen die d cursus geven?… . Kunnen jullie me via een mail ofz informeren aub?
  groetjes
  Mustafa

 45. Hallo,

  Ik ben een studente schilderkunst en ik studeer dit jaar af met een bachelor diploma.
  Ik las hier dat die GPB-opleiding of SLO opleiding zowel voor bachelor en master is??
  Kan iemand me vertellen waar dat zo is?
  Want op mijn school is de SLO opleiding enkel voor Masters!!

  Xx

 46. Halo,

  Ik ben een studente schoonheidsverzorging en ik zou hier graag les in willen geven.
  Ik ben bijna afgestudeert in het 6de middelbaar.
  Ik zou graag lesgeven voor schoonheidsverzorging.
  Kan dat ook in avondschool direkt na het 6de middelbaar, of moet je er regentaat voor gaan volgen?
  MVG

 47. Heej B en P ,

  Ik heb 20 jaar geleden mijn A2 Mechanica diploma behaalt en wil nu mijn praktische ervaring doorgeven door ,zoals het vroeger noemde , mijn D-cursus te behalen en als praktijkleerkracht te starten .
  In welke school in het Antwerpse kan ik dit doen ? Alle info welkom !!
  Bedankt op voorhand ….

 48. Hej,

  Ik ben bijna afgestudeerd als vertaler-tolk Frans-Spaans-Grieks. Ik ben ook geïnteresseerd om een D-cursus te volgen. Het enige “probleem” dat ik heb , is dat ik deze cursus eigelijk graag in Frankrijk of in Wallonië zou willen studeren.
  Kennen jullie de “franstalige” equivalent van de D-cursus?
  Is dat diploma daarvan dan ook geldig in Vlaanderen?

  Sorry voor de rare situatie, maar ik wil gewoon op die manier mezelf verplichten om mijn frans nog te verbeteren.

  Alvast bedankt

 49. Hallo,

  Ik ben bijna in het bezit van een bachelor diploma audiologie (wat helemaal niets met onderwijs te maken heeft). Maar ik wou eigelijk altijd al in het onderwijs gaan. Is het na dit behaalde diploma nog mogelijk om een opleiding te volgen voor leraar? (liefst dagonderwijs).

  Alvast bedankt.

 50. hi petra, bram,

  ben ook geinteresseerd in de lerarenopleiding, avondonderwijs.
  heb al zotgezocht op internet maar kon geen school vinden in antwerpen??
  welke school is dit dan in de pestalozzistraat?
  bedankt

 51. Hallo

  Ik ben één en ander aan het opzoeken over deze opleiding en heb enkele vragen, mss kunnen jullie me helpen?
  Ik ben sinds dit jaar afgestudeerd als bachelor Management Assistant en ben aan het werk..Hoeveel jaar ervaring moet je hebben alvorens deze opleiding te volgen? Ik heb ergens horen waaien dat je eerst 5 jaar ervaring moet hebben?
  Een tweede vraag is; welke vakken kan ik geven, waar zou ik dit kunnen vinden?

 52. Hoi,
  Ik heb een diploma van gezins en bejaardenhelpster, heb ook een diploma van animator.
  Graag zou ik de cursus gaan volgen om les te geven als animator daar ik twintig jaar in het vak heb gestaan en toch heel wat ervaring kan doorgeven.
  Kan dit?

 53. Dries,
  je kan kan deze opleiding zeker in dagonderwijs volgen maar dan is het volgens mij wel zo dat je slechts 1 dag per week les hebt. (1dag les komt dan overeen met 2 avonden les)

  Naar mijn weten zijn er geen scholen waar je deze cursus nog sneller kan volgen.

 54. Hallo allemaal

  ik ga (hopelijk) dit jaar afstuderen als Bachelor in de Bouw. Graag zou ik ook het diploma van Leraar halen? Ik zou dit heel graag doen in dagonderwijs; dus eigenlijk nog gewoon een jaar elke weekdag naar school gaan. weet iemand waar je dit kan doen? welke school?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Dries

 55. Ik moet wel zeggen,

  dat de SLO moeilijker blijkt te zijn dan de vroegere GPB-opleiding.
  Uiteraard kan ik hier niet over meespreken, want ik heb de GPB-opleiding voltooid. Maar ze proberen de lerarenopleidingen (avondcursus) toch ietwat te verzwaren, omdat velen dit toch met de vingers in de neus halen.

  Verder wil ik ook nog aanhalen dat het vrij moeilijk is om een vaste job te vinden in het onderwijs. Ik wilde ook gaan lesgeven in het middelbaar onderwijs, maar ben uit ellende terug in de privé-sector moeten gaan werken wegens geen of weinig interessante aanbiedingen.

 56. Dag Ward,
  zoals we hierboven al aanhaalden hebben Petra en ik momeneel beiden een Bachelor op zak en volgen nu de SLO, de vroegere GPB-opleiding.
  Het is dus zeker mogelijk om met je bachelor deze opleiding te volgen, in avond- of dagonderwijs.

 57. Hey,

  Ik zal dit jaar afstuderen en zal dan een bachelor diploma hebben (3 jaars opleiding). Ik zou zeer graag les gaan geven in het middelbaar onderwijs.
  Is het dan voor mij mogelijk om de GPB-opleiding ook in dagonderwijs te volgen of is dit enkel voor mensen met een master diploma?

 58. HOGESCHOOL leerkrachten moeten inderdaad ervaring hebben. Maar laten we ze niet over dezelfde kam scheren met de andere leerkrachten van het lager, kleuter (kuch kuch), bijzonder en wa-nog-allemaal onderwijs 😛 Die kunnen net vant school komen en al direkt geweldig zijn!

 59. Neen,

  Bachelors & masters kunnen deze GPB-opleiding samen volgen, er is geen verschil.

  Masters kunnen wel na hun studies een aggregaat volgen (dit gaat ook tijdens hun studies). Dat kunnen bachelors niet.

  Als je les wil geven als professor, moet je deze opleiding niet volgen. Als master kan je, na afstuderen, dus een proefschrift maken en deze openbaar verdedigen, dit kan meer dan 5 jaar duren!
  Als je proefschrift dan erkend wordt, heb je er nog een doctoraat bij en kan je lesgeven aan universiteiten.
  Bv: doctor in Rechten

  Groeten,

  Filip

 60. Hey Bram en Petra (Bretra? Petram?)

  Enig idee of er een verschil is voor Bachelors of Masters op dat gebied? Ik was er onlangs ook nog over aan het nadenken, stel dat ik dit masterdiploma haal… En hoe zit dat voor Doctorandi? Moeten zij deze cursus volgen om als professor les te geven?

  Verder nog denk ik dat ik voor veel mensen spreek dat leerkrachten zonder praktijk ervaringen inderdaad weinig te bieden hebben, in elk geval voor praktijkgerichte vakken (alles dus in het geval van BTI).

Reacties zijn gesloten.